3. Kerksluitingen op de Veluwe -Deel 2: Rol van aartsbisdom Utrecht en parochiebestuur

K-3                                                                                                                  27 juli 2015                          





3. Kerksluitingen op de Veluwe -Deel 2 
        





Kerksluitingen
Het bestuur (PB) van de parochie HH.Franciscus en Clara  had al in 2012 besloten om het alsmaar oplopend exploitatietekort van deze parochie weg te werken door liefst vijf van de acht kerken te sluiten; alleen de kerken in Twello, Vaassen en Loenen zullen openblijven.
Medio 2014 zijn de kerken in Bussloo, De Vecht, Eerbeek, Epe en Klarenbeek daadwerkelijk gesloten, d.w.z. dat het is verboden om hier nog langer reguliere vieringen te houden. En intussen zijn de kerken in Epe en De Vecht al verkocht.

In deel 1 hebben wij echter overtuigend kunnen aantonen: 

Kerksluitingen zijn geen bezuinigingen

En daarom is de door het PB gemaakte “keuze” om bij noodzakelijke bezuinigingen het pastoraat in stand te houden ten koste van de kerkgebouwen een VALSE keuze gebleken !

                                   HET PB HEEFT ZO FINANCIEEL GEZIEN 
                      EEN FUNDAMENTEEL VERKEERD SPOOR GEVOLGD...

En had de parochie niet de beschikking gehad over een vermogen van ca. 6 miljoen euro, dan was zij door dit beleid reeds veel eerder in grote financiële problemen gekomen.
Overigens had  het PB al in 2012 berekend dat bij ongewijzigd beleid er binnen vijf jaar voor een bedrag van 1,8 miljoen euro zou worden ingeteerd op het vermogen. Maar nu het wél gewijzigde beleid erop gericht is om te bezuinigen door kerken te sluiten, blijkt het tekort alleen maar groter te worden !  DIT MIDDEL IS DUS ERGER DAN DE KWAAL… 




Rol van aartsbisdom Utrecht

 Het functioneren van een parochiebestuur:
  • Een parochiebestuur bestaat uit vrijwilligers, met heel wisselende bestuurlijke ervaring.
  • De pastoor is voorzitter en eindverantwoordelijk; hij speelt daardoor een dominante, allesoverheersende rol.
  • De pastoor moet zich strikt houden aan het beleid en de instructies van het bisdom; in de praktijk betekent dit regelmatig overplaatsing dan wel ontslag.

De bisschop is formeel en feitelijk de baas; de pastoors en parochiebesturen zijn de uitvoerders van zijn beleid.

Als er jaren achtereen forse exploitatietekorten zijn, dan eist het bisdom dat het PB maatregelen neemt om die weg te werken. Het PB moet dit doen “in goed overleg met het economaat van het aartsbisdom”. Het bisdom zal hierbij zeker zijn invloed doen gelden.
De kerkgebouwen zijn eigendom van de parochie maar de bisschop beslist over gebruik, sluiting of verkoop. Pastoor en parochiebestuur doen de voorbereiding en dienen een verzoek in bij de bisschop tot onttrekking aan de eredienst of verkoop. Tegen een decreet tot onttrekking aan de eredienst van de bisschop kunnen de parochianen in beroep gaan bij het Vaticaan. Pas nadat het decreet definitief is geworden (niet meer voor beroep vatbaar) mag tot verkoop worden overgegaan.

Zoals geïllustreerd voor onze parochie, is het duidelijk geworden dat bisdom en PB in het algemeen maar ÉÉN MIDDEL hanteren om exploitatietekorten weg te werken: KERKEN SLUITEN ! 

Overheersend hierbij is de kortzichtige overweging: “…dan zijn we in elk geval van DIE kosten af”. 
En hieruit voortvloeiend: “Als we een paar kerken sluiten, is de begroting straks weer sluitend.”

Om de motivering van kerksluiting te versterken worden weliswaar meestal nog een paar algemene  argumenten toegevoegd (tekort aan priesters en kerkgangers), maar het kernargument is en blijft: BEZUINIGEN.


Zoals in deel 1  voor onze parochie is aangetoond, vormen kerksluitingen geen bezuinigingen. Zelfs is het tegendeel gebleken: kerksluitingen vergroten het exploitatietekort.
Deze conclusie zal op vrijwel alle andere plattelandsparochies van toepassing zijn - en zeker op de hiermee verbonden  geloofsgemeenschappen met voldoende vitaliteit.

Wij hebben deze conclusie niet alleen met het PB maar ook met het bisdom gedeeld. De reactie van kardinaal Eijk en zijn staf luidde: “Wij zien de ernst van wat u inbrengt.”

Helaas heeft het bisdom de vijf aangekondigde kerksluitingen gewoon doorgezet onder het mom van bezuinigingen.

En ook al zijn er straks vijf kerken gesloten, dan nog zal er jaarlijks een verder opgelopen tekort van ruim drie ton moeten worden weggewerkt…